Prestolnice

Pariz

Doživetje življenja
Pariz
Pariz

Pariz je eno najlepših in najbolj obiskanih mest na svetu. Glavno mesto Francije leži v središču velikega pariškega bazena ob reki Seni. Je eno vodilnih svetovnih gospodarskih in kulturnih središč in se uvršča med glavna velemesta sveta. Za razliko od drugih velikih evropskih mest nima pravega centra, 

okoli katerega se mesto širi, ampak je razdeljeno na 20 okrožij in vsaka pariška četrt ima svoj center. Sprehod po ulicah Pariza daje občutek mesta, ki se ni spremenilo že cela stoletja. Ko se mu boste prepustili, vas bo Pariz očaral povsod, v vsakem trenutku in v vsakem letnem času.

Nastanitev

Izberite enega izmed najlepših hotelov Four Seasons Hotel George V Paris, Fouquet's Barriere, Le Bristol, Park Hyatt Paris Vendome ali butične hotele v latinski četrti, za popoln odklop v mestu luči in ljubezni.

Vodič po mestu
Najpomembnejše znamenitosti
Kulinarični užitki
Kulturna obzorja
Nakupovalne priložnosti
Družinske dogodivščine
Športne dejavnosti
Nočno življenje

Pariz se ponaša s številnimi svetovno znanimi znamenitostmi, med katerimi nedvomno izstopa Eifflov stolp. Razgled, ki ga ponuja z vrha, lahko ob lepem vremenu sega tudi do 80 km. Vredne obiska so tudi Elizejske poljane, znana avenija in ena najznamenitejših ulic na svetu. Dolga je 2 km in poteka med trgoma Place de la Concorde ter Place Charles de Gaulle, kjer se nahaja Slavolok zmage, ki zaznamuje Napoleonove vojaške uspehe. Svetovno znan in eden največjih je muzej Louvre, dom številnih znanih umetniških del, med katerimi je na prvem mestu Da Vincijeva Mona Lisa. Zgodovinsko os predstavlja vrsta spomenikov, ki se vrstijo prav od Louvra skozi vrtove Tuileries do Elizejskih poljan. Pariz si lahko ogledate tudi z njegove najvišje točke na griču Montmartre, kjer vas veličastna bazilika Sacre Coeur ne bo pustila ravnodušne. Dodajte še katedralo Notre Dame in sproščujoč potep po reki Seni.

Ob obisku Pariza je vredno poskusiti sendvič v francoski štručki, sirov fondue, čebulno juho in palačinke. Francoska kulinarika in vino slovita po vsem svetu, zato je tudi Pariz preplavljen z restavracijami, kavarnami in pekarnami, kjer ponujajo odlično in kakovostno hrano. Jutranjo kavo in francoski rogljiček pa si privoščite v kateri izmed kavarn ali pekarn, ki jih v Parizu ne manjka. Tako boste na najlepši način začutili jutranji utrip mesta.

V obdobjih industrijske revolucije, drugega cesarstva in Belle Époque je Pariz doživel največji razvoj v svoji zgodovini. Mesto je bilo podvrženo masovni predelavi pod Napoleonom III. in njegovim prefektom Haussmannom, ki je dal izravnati celotna okrožja in ustvariti omrežje širokih avenij in neoklasicističnih pročelij modernega Pariza. Umetnost, glasba, muzeji, festivali in druga zabava danes tvorijo pariško življenje, ki si ga brez visoke kulture ni mogoče predstavljati. Prav zabava, moda, umetnost, glasba in mediji največ prispevajo k statusu mesta kot enega glavnih globalnih prestolnic. Že vsi hrami umetnosti, kot so Louvre, Picassov muzej, Rodinov muzej, Muzej Montparnasse, Narodni muzej sodobne umetnosti, Muzej d’Orsay in umetnost srednjega veka v muzeju Cluny Pariz, dvigujejo v višave kulturnih doživetij.

Pariz je ena največjih evropskih prestolnic nakupovanja in mode. Ena najlepših nakupovalnih galerij v mestu je Galleries Lafayette. Ne samo z vidika nakupovanja ampak tudi z vidika umetnosti, saj se nahaja v eni izmed najlepših stavb v Parizu. Vredna obiska je tudi Rue De Rivoli, nakupovalna ulica z najlepšimi in najbolj prefinjenimi trgovinami visoke pariške mode.

Le nekaj kilometrov iz središča mesta leži Eurodisney. Zgrajen iz dveh zabaviščnih parkov; Disneylanda in studijev Walt Disneya. Eurodisney je sanjski zabaviščni park, primeren tako za obisk otrok kot tudi odraslih. Drugače pa mali Parižani morajo vsaj enkrat v življenju jahati ponija ali oslička, ki jih najdete v glavnih vrtovih mesta - Parc Monceau, Buttes Chaumont in seveda v Bois de Boulogne ter Bois de Vincennes. 

Številni predeli Pariza so namenjeni športu in aktivnostim zunaj. Tudi koledarske ture so priljubljene med obiskovalci, posebno doživetje pa je rolanje ponoči. Ob petkih zvečer se tisoče rolerskih navdušencev požene po ulicah in lahko se jim pridružite. Za pravo pariško doživetje pa se preizkusite v igranju petanke, moštveni igri podobni balinanju in eni najbolj razširjenih iger s kroglami na svetu. Vas privlači plezanje? Na severovzhodu Pariza je Buttes Chaumont, najbolj zelen prostor mesta. Z jezeri, otočki, umetno zgrajenimi plezalnimi stenami in z dih jemajočim razgledom na mesto.

Svetovno znana sta rdeča četrt Pigalle in Mouline Rougeu. Ko zaide sonce, na ulicah zaživi utrip rdečih luči tovrstnih klubov. V Mouline Rougu se vsak večer vrstijo predstave v bleščečih kostumih in dobri glasbi. Eden izmed bolje obiskanih nočnih klubov, last igralca Johnnyja Deepa, ki se nahaja v bližini slavoloka zmage nad restavracijo Man Ray na ulici Rue Merbeuf, je World Place.

Details make the difference

“Naprej me ženeta napredek in rast. 1000% ljubim delo, ki ga opravljam.” 

Za vas, ga uresniči:
Barbara Beč
01 280 80 22
Barbara Beč