Mozambik - skrivnostni kajtarski raj

Mozambik. Skrivnostna država na jugovzhodu Afrike, ki se redko pojavi na itinerarju povprečnega kajterja/popotnika. Varna in edinstvena afriška destinacija, kot nalašč za tiste, ki radi zaidejo malce stran od ustaljenih poti in doživijo nekaj pristnega.

Kot ljubitelje kajtanja po »fletu« nas je Mozambik popolnoma začaral s svojimi neskončnimi peščenimi sipinami v objemu plitkih turkiznih lagun, ki vsakodnevno spreminjajo svojo obliko pod vplivom plime/oseke ter lune. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so bili naši kajti edini, ki jih je bilo mogoče opaziti na obzorju. Ljubitelje podvodnega sveta je navdušilo toplo tropsko morje, polno jat pisanih rib, želv in delfinov, ter dobro ohranjeni koralni grebeni, ki se nahajajo na zunanji strani Bazaruto arhipelaga. Očarani smo bili nad ljubkimi dugongi, katerim grozi izumrtje, zoper katerega pa se mozambiške oblasti borijo na zavidanja vreden način. Graciozni lokalni dhowi z valovitimi jadri so romantične duše popeljali v sončni

Mozambik. Skrivnostna država na jugovzhodu Afrike, ki se redko pojavi na itinerarju povprečnega kajterja/popotnika. Varna in edinstvena afriška destinacija, kot nalašč za tiste, ki radi zaidejo malce stran od ustaljenih poti in doživijo nekaj pristnega.

Kot ljubitelje kajtanja po »fletu« nas je Mozambik popolnoma začaral s svojimi neskončnimi peščenimi sipinami v objemu plitkih turkiznih lagun, ki vsakodnevno spreminjajo svojo obliko pod vplivom plime/oseke ter lune. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so bili naši kajti edini, ki jih je bilo mogoče opaziti na obzorju. Ljubitelje podvodnega sveta je navdušilo toplo tropsko morje, polno jat pisanih rib, želv in delfinov, ter dobro ohranjeni koralni grebeni, ki se nahajajo na zunanji strani Bazaruto arhipelaga. Očarani smo bili nad ljubkimi dugongi, katerim grozi izumrtje, zoper katerega pa se mozambiške oblasti borijo na zavidanja vreden način. Graciozni lokalni dhowi z valovitimi jadri so romantične duše popeljali v sončni zahod, burbončice gurmanov so bile vsak dan razvajane s svežo in neskončno okusno morsko hrano in izbranimi vini mozambiške južne sosede. Prav vsi pa smo uživali ob spoznavanju mozambiške kulture, prijaznih domačinov ter odkrivanju Maputa, ki se ga utemeljeno drži sloves enega najprivlačnejših prestolnic vzhodne Afrike. Dragulj za vse tiste z žilico za avanturo in željo po odkrivanju tistih redkih turistično še neobleganih kajt destinacij.

Namestitev

V Maputu bomo eno noč nastanjeni v udobnem hotelu, ki nudi odlično izhodišče za raziskovanje prestolnice.

Ves preostali čas potovanja bomo na jugu nastanjeni v butičnem hotelčku v Vilanculosu, majhni vasici nasproti arhilepalaga Bazaruto, ki se je masovni turizem še ni dotaknil. Hotelček v lasti neskončno prijaznega francoskega para, ki bo v celoti namenjen le nam, je sicer prejemnik številnih okoljevarstvenih nagrad, saj v njem velja zero plastic policy, voda iz pipe je pitna, saj ima hotelček svoj vodnjak, sobe so opremljene z vrhunskimi eko kozmetičnimi izdelki ter naravnim, in-house proizvedenim sprejem proti komarjem.

Lokacijsko se hotelček nahaja na eni najlepših in najbolj živahnih plaž, kjer se skoraj vsakodnevno odvija tudi lokalna ribja tržnica. Hotelske sobe so komfortne in opremljene s pohištvom lokalnih oblikovalcev, več kot polovica jih ima zavidljiv pogled na morje in na otoke arhipelaga. Ker se nahaja direktno na obali indijskega oceana, se naš resort seveda ponaša tudi s svojim lastnim kajt centrom, ki nam bo nudil pravo dolce vita kajt izkušnjo - iz postelje na desko.

 

Kajtanje in kajt šola

Svoje kajte bomo napihovali in vrvice vlekli po plaži direktno pred našim hotelčkom. Osupljiva turkizna laguna, obrobljena z belim peskom, je pravo igrišče za kajtarje, kjer pasati pihajo skoraj 8 mesecev na leto. Prostora je ogromno, gostota kajtarjev majhna (v letu 2023 smo bili sami), koral in kamenja v morju ni, morskih ježkov tudi ne, kar predstavlja idealne pogoje za učenje, napredovanje in užitke v kajtanju.

Doživetje kajtanja med peščenimi sipinami ob oseki je težko opisati z besedami, še toliko manj pa izkušnjo downwinderjev do otokov znotraj arhipelaga Bazaruto, ki so oddaljeni od 10 do 20 km. Slednje bomo organizirali s pomočjo hotelskega kajt centra, osebje katerega nas bo pri teh nepozabnih dogodivščinah tudi spremljalo.   

Hotelski kajt center nudi šolo kajtanja z izkušenimi kajt inštruktorji, ki kar najbolje poznajo lokalne pogoje za kajtanje in tako poskrbijo za kakovostno učenje kajtanja. 

 

Podnebje in veter

Povprečna temperatura zraka v Vilanculosu meseca oktobra oz. novembra znaša prijetnih 26 stopinj (povprečni maksimum 30 stopinj, minimum pa 23), s povprečno 70% vlažnostjo. 26 stopinj znaša tudi temperatura morja, kar pomeni, da bomo kajtali v lycri in boardshortsih, čeravno lahko s seboj spakiramo tudi kakšen shorty za večerne kajt užitke. Ker se decembra pričenja deževje, nas v novembru lahko osveži tudi kakšna dežna kapljica. Pasati v tem delu sveta pihajo skoraj 8 mesecev na leto. Najboljši čas za obisk z vidika vetrovnih športov je v tamkajšnjih pomladnih/poletnih mesecih, to je med avgustom in decembrom, ko je veter najbolj zanesljiv. Pasatom se običajno pridružijo tudi dnevni termični vetrovi, ki doprinesejo k popolni jakosti za dolce vita način kajtanja.

 

Dodatne aktivnosti

Za vse željne spoznavanja lokalnih znamenitosti, bo s strani Star Travel ekipe, ob lokalni podpori, poskrbljeno. Vilanculos ponuja številne dnevne/poldnevne dogodivščine:

- dih jemajoči vodeni downwind izleti na otočke arhipelaga Bazaruto;

- tečaj kuhanja: lokalna chef-ica Zita nam bo pokazala, kako pripraviti nekaj znanih mozambiških jedi. A najprej nas bo popeljala do tržnice, kjer bomo izbrali vse potrebne sestavine, nato pa nam bo pokazala, kako pripraviti okusen lokalni obrok 

- potepanje po vasici Vilanculos;

- raziskovanje nacionalnega parka Bazaruto z lokalno ladjico »dhow« in snorklanje;

- SUP-anje ali potepanje s kayaki (brezplačno), izleti s kanuji, jahanje konjev;

- potapljanje: občudovanje delfinov, ki si čisto, turkizno morje delijo z 2000 vrstami rib, več vrstami želv in z izmuzljivimi dugongi (opcija tudi snorklanje).

- izleti s kanuji po bližnjem rečnem sistemu ob sončnem vzhodu ali zahodu (ko nas obiščejo tudi kresničke);

- izlet ob sončnem zahodu na bližnje izjemno fotogenične rdeče sipine;

- jahanje konjev po plaži

 

Program po dnevih

26. oktobra bomo v popoldanskih urah iz letališča v Zagrebu poleteli proti Maputu, kjer bomo pristali v jutranjih urah naslednjega dne.

Lokalni transfer nas bo iz letališča pripeljal v hotel v Maputu, od koder se bomo z lokalnim vodičem podali spoznavati Maputo, obiskali bomo tudi znamenito lokalno tržnico, čemur bo sledila večerja v izbrani restavraciji in nočitev v Maputu;

Naslednje jutro se bomo s kombijem podali na celodnevno pot proti severu v vasico Vilanculous, kar nam bo omogočilo, da še malce spoznamo raznoliko mozambiško pokrajino. V večernih urah namestitev v našem hotelčku v Vilanculosu.

Od 28. oktobra do vključno 9. novembra se bomo predajali kajtarskim užitkom. V tem času bodo organizirane tudi opcijske dodatne aktivnosti, na vodi in zunaj nje.

9. novembra se bomo v zgodnjih popoldanskih urah poslovili od Vilanculousa in s tamkajšnjega letališča

odleteli nazaj proti domu.

Nivo znanja: za začetnike in izkušene kajtarje

Skupina: 08 - 12 udeležencev

CENA POTOVANJA:

3.215 € na osebo - VIP sea view

2.998 € na osebo - dvojka cottage

2.583 € na osebo - trojka cottage

Cena potovanja vključuje:

- Zagreb - Maputo - Vilanculos - Zagreb (Turkish Airlines)

- 2 x 23 kg oddane prtljage, 8 kg ročne prtljage

- Transfer iz letališča v Maputu do hotela v Maputu ter iz hotela v Vilanculosu do letališča v Vilanculosu.

- povratni  prevoz z avtobusom na relaciji Maputo - Vilanculos

- nočitev z zajtrkom v Maputu

- 12 x polpenzion v dvoposteljnih soba (Vilanculos)

- uporaba kajt centra

- voden ogled mesta Maputo z lokalnim vodnikom

- slovenski spremljevalec

- organizacijo potovanja

* Skladno s splošnimi pogoji Turkish airlines, seštevek dimenzij prtljage, ki tehta max 23kg, ne sme prekoračiti 158 cm (višina plus širina plus dolžina).

* Zgornje cene veljajo ob minimalno 12 prijavljenih. Potovanje se lahko ob doplačilu lahko izvede tudi ob manjšem številu prijav.

Obvezna doplačila:

- viza v višini 50 USD (pridobimo jo online pred potovanjem), hrana, ki ni izrecno vključena v ceno.

- Hrana, ki ni izrecno vključena v ceno

Opcijska doplačila:

- letalski prevoz kajt torbe

- kajt tečaj za začetnike (50 USD/uro),

- najem kajt opreme,

- dodatne aktivnosti,

- zavarovanje z asistenco v tujini, ki vključuje nesreče pri kajtanju,

- zavarovanje potovanja - riziko odpovedi (od 147€ do 196€ - odvisno od višine zneska potovanja)

 

Koristne informacije

- Za vstop v Mozambik je potrebna viza. Dobimo jo online pred pričetkom potovanja, stane 50 USD.

- Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo, potni list pa mora imeti vsaj dve prazni strani. Prosimo, preverite to podrobnost dovolj časa pred potovanjem. Prav tako priporočamo, zgolj za vsak slučaj, da imate s seboj kopijo/scan potnega lista.

- Ker je Mozambik bivša portugalska kolonija, je uradni jezik portugalščina. Angleščino sicer govorijo v turističnih predelih.

- Ko se bomo potepali naokoli, bomo plačevali z gotovino, to je z mozambiškim meticalom. Menjalnica in bankomat se nahajata na letališču v Maputu, bankomati pa tudi v Maputu in Vilanculosu. S seboj imejmo USD in sicer v bankovcih za 50 ali 100USD, saj je tečaj njihove menjave boljši kot za manjše apoene. V hotelu bomo lahko plačevali (pijačo, hrano, izposojo kajt opreme, izlete ipd.) tudi s kreditnimi karticami, Paypalom ali direktnim nakazilom. Zelo dobro povsod deluje Visa kartica, debetna in kreditna, za dvig in plačevanje, Mastercard ni priporočljiv, American express pa sploh ne.

- Hotelske sobe v Vilanculosu so brez klime, zgrajene so na način, ki omogoča naravno prezračevanje, poleg tega pa so opremljene s tihimi ventilatorji.

- Mozambik velja za območje rumene mrzlice, cepljenje pa je obvezno le, če tja prihajate z druge države, ki ravno tako velja za takšno.

- V Mozambiku je prisotna malarija. Vse postelje v naših nastanitvah so zaščitene z mrežami proti komarjem, naši lokalni partnerji pa priporočajo še spreje proti komarjem, ter nošenje dolgih rokavov in dolgih hlač ob večerih. Za večjo zaščito so potrebne antimalarijske tablete; prosimo, posvetujte se z vašim zdravnikom.

- Wifi je dostopen in brezplačen v obeh namestitvah in povečini deluje dobro in hitro.

- V Mozambiku se uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji, zato pretvornika za električno vtičnico ne potrebujemo.

- Ker se v Mozambik odpravljamo v mesecu, ko je naša poletna barva že izvenela, priporočamo, da poskrbite za primerno zaščito pred soncem, ne le v obliki sončnih krem, temveč tudi majic z dolgimi rokavi, pokrival za glavo, ipd. Ker utegne ob večerih in jutrih malenkost zahladiti, spakirajte tudi kakšno toplo oblačilo.

Ponudba

SKUPINSKO POTOVANJE; odhod 26.10.2024

od 2583 € na osebo

Cena potovanja vključuje: glej zgoraj

Informativna ponudba

Potovanje

Proračun na osebo

Kontakt

Po prejemu ponudbe vas bo naslednji delovni dan kontaktiral naš svetovalec.

Galerija destinacije

IMG_4221-1702906170.jpeg IMG_4345-1702906174.jpeg IMG_4703-1702906181.jpeg IMG_4768-1702906183.jpeg IMG_4804-1702906185.jpeg IMG_4898-1702906190.jpeg IMG_5050-1702906192.jpeg IMG_9845-1702906199.jpg IMG_9924-1702906200.JPG IMG_9940-1702906201.jpg IMG_9966-1702906203.jpg IMG_4345-1702906482.jpg IMG_4131.jpg IMG_4186.jpg IMG_4229.jpg IMG_4365.jpg IMG_4541.jpg IMG_4644.jpg IMG_4706.jpg IMG_4720.jpg IMG_4877.jpg IMG_4885.jpg IMG_4891.jpg IMG_4988.jpg IMG_4999.jpg IMG_5023.jpg IMG_5114-(1).jpg IMG_5130-(1).jpg IMG_5184.jpg IMG_5201.jpg

Galerija nastanitve

s-l1600-1702906281.jpg CasaBabi---Seaview-bedroom-3.jpg IMG_4561-1702906379.jpg CasaBabi---Seaview-bedroom-1.jpg CasaBabi---Seaview-bedroom-9.jpg CasaBabi---activities---3.jpg IMG_4851-1702906299.jpeg IMG_4850-1702906411.jpg

© STAR TRAVEL, . VSE PRAVICE PRIDRŽANE

Piškotki Pravno obvestilo Varstvo osebnih podatkov